Γνωρίζατε για τη Λέσχη Hachichin;

Γνωρίζατε για τη Λέσχη Hachichin;

Η Λέσχη Hachichin ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1844 από τον γιατρό Jacques-Joseph Moreau από την Τουρ, και ήταν αφιερωμένη στη μελέτη και τον πειραματισμό της ρητίνης που προέρχεται από το λουλούδι της κάνναβης, η οποία καταναλώνεται γενικά με τη μορφή πρασινωπής πάστας ή μαρμελάδας αναμεμειγμένης με λίπος, μέλι και φιστίκια.

Οι συνεδρίες γίνονταν κάθε μήνα στο σπίτι του ζωγράφου Joseph Ferdinant Boissard de Boisdener, στο Hôtel de Lauzun (Hôtel Pimodan), που βρίσκεται στην Ile Saint-Louis, σε ένα διαμέρισμα που είχε νοικιάσει στον ζωγράφο ο βαρόνος Jérôme Pichon.

Ένας μεγάλος αριθμός Γάλλων επιστημόνων, ανθρώπων των γραμμάτων και καλλιτεχνών της εποχής εκείνης παρακολουθούσαν κάποιες από τις συνεδρίες της Λέσχης Hachichin.

Ο Théophile Gautier ήταν ένας από τους πρώτους ποιητές που συμμετείχαν στις συνεδρίες. Αργότερα θα γράψει ένα βιβλίο, με τίτλο "Le Club des Hachichins ", αφιερωμένο στην οργάνωση αυτή. Είχε προηγηθεί ένα άρθρο για το θέμα που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1846 στην Revue des Deux Mondes , το οποίο εξηγούσε το περιεχόμενο και το πλαίσιο των πειραμάτων που διεξάγονταν στο Club des Hachichins. Η εισαγωγή του βιβλίου περιγράφει την πρώτη επίσκεψη του Théophile Gautier στη λέσχη:

" Ένα βράδυ του Δεκεμβρίου, υπακούοντας σε μια μυστηριώδη πρόσκληση, γραμμένη με αινιγματικούς όρους κατανοητούς από ορισμένα μέλη, ακατανόητους για άλλους, έφτασα σε μια μακρινή συνοικία, ένα είδος όασης μοναξιάς στο κέντρο του Παρισιού, την οποία ο ποταμός, περιτριγυρίζοντάς την με τους δύο βραχίονές του, Σε ένα παλιό σπίτι στην Ile Saint-Louis, το ξενοδοχείο Pimodan, που είχε χτιστεί από τον Lauzun, η παράξενη λέσχη της οποίας έγινα πρόσφατα μέλος έκανε τις μηνιαίες συναντήσεις της, τις οποίες παρακολούθησα για πρώτη φορά.



Ο Théophile Gautier προσκάλεσε μερικούς από τους φίλους του και συνέβαλε σταδιακά στην επέκταση της λέσχης Hachichin. Εδώ ήταν που συνάντησε για πρώτη φορά τον Charles Baudelaire. Ο Θεοφίλ Γκοτιέ έγραψε μάλιστα τον πρόλογο στο " Λουλούδια του Κακού "Το διάσημο αριστούργημα του Σαρλ Μποντλέρ.  

Ο Μπωντλαίρ επέστρεφε στο ξενοδοχείο Pimodan από καιρό σε καιρό και αργότερα αφηγήθηκε μερικές από τις εμπειρίες του στο κλαμπ στο βιβλίο του " Τεχνητοί παράδεισοι "Μια μελέτη σχετικά με τις επιδράσεις της ρητίνης από το λουλούδι της κάνναβης, μεταξύ άλλων.

Έζησε μάλιστα για ένα διάστημα, από το 1843 έως το 1845, στο διαμέρισμα πάνω από τη λέσχη Hachichin (νοικιάζοντας το για 350 φράγκα, βρήκε την έμπνευση για το ποίημα " Πρόσκληση για ταξίδι").

Άλλες προσωπικότητες έρχονται κατά καιρούς στη λέσχη, όπως οι ζωγράφοι Ονορέ Ντομιέ και Ευγένιος Ντελακρουά ή οι συγγραφείς Ζεράρ ντε Νερβάλ, Γκυστάβ Φλομπέρ, Αλέξανδρος Δουμάς και Ονορέ ντε Μπαλζάκ.  

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.