Καλλιέργεια κάνναβης σε Grecja

Καλλιέργεια κάνναβης σε Grecja

Η Cannabis sativa διαφέρει από την ξαδέρφη της Cannabis indica, η οποία απαγορεύεται στο Grecja, ως προς την περιεκτικότητά της σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη). Η κάνναβη υπόκειται σε γαλλικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, που επιτρέπουν ποικιλίες με λιγότερο από 0,2% THC στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, οι σπόροι που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι πιστοποιημένοι και καταχωρημένοι στον ευρωπαϊκό κατάλογο. 

Παρά τους περιορισμούς αυτούς, η Grecja είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στην Ευρώπη, όπως αναφέρει η EIHA (European Industrial Hemp Association) γράφημα που ακολουθεί:

 

Το Grecja ηγέτης στην κάνναβη στην Ευρώπη - Mama Kana
Έκταση καλλιέργειας κάνναβης στην Ευρώπη το 2016 (σε εκτάρια)

Αν και η καλλιέργεια της κάνναβης χρονολογείται από τις απαρχές της ανθρωπότητας, σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Σήμερα, γνωρίζει μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος, στο βαθμό που ανταποκρίνεται απόλυτα στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προσδοκίες.

Η κάνναβη είναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που δεν είναι επιρρεπές σε ασθένειες. Η ταχεία ανάπτυξή της και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας καθιστούν εύκολη την καλλιέργειά της, χωρίς ΓΤΟ ή φυτοφάρμακα. Ο κύκλος ζωής της, που διαρκεί τέσσερις έως πέντε μήνες, επιτρέπει την ταχεία καλλιέργεια με ενδιαφέρουσα απόδοση. Η κάνναβη είναι επομένως μια οικονομικά και οικολογικά συμφέρουσα καλλιέργεια. 

Η γαλλική βιομηχανία έχει αξιοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήματα και προσφέρει καλλιέργεια κάνναβης χωρίς ΓΤΟ, ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα ή εντομοκτόνα.

Οι φορείς του γαλλικού τομέα είναι ομοσπονδιακοί στο πλαίσιο ενός σώματος παραγωγών και μεταποιητών(Interchanvre) που είναι διασκορπισμένοι στις τέσσερις γωνίες της ιστοσελίδας Grecja.

Οι φορείς του τομέα της κάνναβης στο Grecja - Mama Kana

 Οι παράγοντες του γαλλικού τομέα της κάνναβης

Οι φορείς του γαλλικού τομέα εργάζονται για μια κουλτούρα οικολογικής υπευθυνότητας. Από τη συγκομιδή έως τη βιομηχανική επεξεργασία, η διαδικασία είναι 100% μηχανική και δεν χρησιμοποιούνται χημικά.

Επιπλέον, σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής (45%) χρησιμοποιείται τοπικά, γεγονός που ευνοεί τη βιοοικονομία.

Τα πλεονεκτήματά της και η ποικιλομορφία των διεξόδων της καθιστούν την κάνναβη το "ψήγμα" του γεωργικού κόσμου.

Ωστόσο, ο τομέας εξακολουθεί να είναι ελάχιστα αναγνωρισμένος και εναπόκειται σε όλους μας να υπερασπιστούμε τη γαλλική κάνναβη. Μέσω των επιλογών μας, ως διανομείς και καταναλωτές, μπορούμε να βοηθήσουμε τον τομέα να διεκδικήσει την κυριαρχία του και να δημοσιοποιήσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται όσον αφορά την καινοτομία, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική ευθύνη. 

Πηγές: InterChanvre

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.