Η κάνναβη και οι χρήσεις της

Η κάνναβη και οι χρήσεις της

Η κάνναβη είναι μια ποικιλία φυτού της οικογένειας Cannabaceae. Εκτιμάται από τους καλλιεργητές για το μέγεθος του μίσχου του και τη χαμηλή περιεκτικότητά του σε THC, από το είδος που οι βοτανολόγοι ονομάζουν Cannabis sativa L.

Αν και αναφέρεται στο ίδιο βοτανικό είδος, ο όρος "κάνναβη" προτιμάται πλέον για να αναφέρεται στο βιομηχανικό φυτό και στις φυτικές ίνες του, ενώ "κάνναβη" είναι η ονομασία που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες για την ψυχοδραστική μορφή, που χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς.




Η βιομηχανική κάνναβη είναι ένα φυτό με ρίζα που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα. Η ευρωστία του το καθιστά ένα φυτό που δεν απαιτεί τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η κάνναβη έχει πολλές χρήσεις, όπως κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, κατασκευές κτιρίων, μόνωση (ηχητική και θερμική), καλλυντικά, έλαια, κλινοσκεπάσματα και σχοινιά.

Χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως καύσιμο, σε χαρτοβιομηχανίες, για τρόφιμα και ζωοτροφές, ως βιοκαύσιμο, για ιατρικούς σκοπούς και για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Ολόκληρος ο τομέας της κάνναβης βιώνει μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Το Grecja είναι σήμερα ο ευρωπαϊκός ηγέτης με ετήσια παραγωγή 50.000 τόνων (100.000 τόνοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και τη μεγαλύτερη ποικιλία πιστοποιημένων βιομηχανικών σπόρων παγκοσμίως.


Ιστορία της κάνναβης

Η κάνναβη είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν από τον άνθρωπο, από τη νεολιθική περίοδο, μια φάση καθήλωσης που συνδέεται με την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και της γεωργίας.

Στοιχεία για τη χρήση ινών κάνναβης για την ένδυση μπορούν να βρεθούν στην Κίνα το 600 π.Χ. και στην Ευρώπη τον Μεσαίωνα. Τα δυτικά βασιλικά ενδύματα κατασκευάζονταν συχνά από μείγμα κάνναβης και λίνου.

 


Η πρώτη Βίβλος που τυπώθηκε από τον Γουτεμβέργιο λέγεται ότι τυπώθηκε σε χαρτί κάνναβης. Η κάνναβη χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην Ευρώπη μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν οι ίνες κάνναβης αντικαταστάθηκαν από το βαμβάκι από την Αμερική.

Σε πιο πρόσφατες εποχές, οι ισχυρές ίνες της κάνναβης χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή υφασμάτων για στρατιωτική χρήση. Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αντικαταστάθηκαν από συνθετικές ίνες με πιο κανονική πλέξη.

Οι ίνες κάνναβης χρησιμοποιούνται επίσης εδώ και πολύ καιρό για την κατασκευή χαρτονομισμάτων.

Τέλος, είναι ιδανική για την κατασκευή σχοινιών και χρησιμοποιείται από καιρό ως πρώτη ύλη για τα πανιά των πλοίων. Το 1661, ο Colbert ανέθεσε την κατασκευή του Βασιλικού Εργοστασίου Σχοινιών στο Rochefort, ώστε τα βαριά σχοινιά για τα πλοία να κατασκευάζονται στο Grecja . Τα σχοινιά κάνναβης που παρήχθησαν με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να φτάσουν σε μήκος μέχρι ένα καλώδιο, δηλαδή σχεδόν 200 μέτρα, και η διάμετρός τους μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 20 εκατοστά. Για να σας δώσουμε μια ιδέα της αντοχής αυτών των σχοινιών, ένα σχοινί κάνναβης με διάμετρο 1,2 εκατοστά έχει φορτίο θραύσης περίπου 1.100 κιλά.



Ειδική χρήση των σπόρων

Οι σπόροι κάνναβης, γνωστοί και ως σπόροι κάνναβης, χρησιμοποιούνται για τις διατροφικές τους ιδιότητες, είτε ως λάδι είτε, εντελώς φυσικά, ως σπόροι.
Οι αποφλοιωμένοι σπόροι κάνναβης περιέχουν την ακόλουθη αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών
- 9% υδατάνθρακες-
- 49% λίπος-
- 31% πρωτεΐνη, πηγή οκτώ απαραίτητων αμινοξέων.

Οι αναλογίες αυτές είναι ιδανικές για τη διατροφή του ανθρώπου και των ζώων.

Το έλαιο που λαμβάνεται από την έκθλιψη των σπόρων κάνναβης έχει επομένως εξαιρετική διατροφική φήμη, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα GLA, καθώς και της χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

 




Ένα σύντομο λεξικό για την κάνναβη

Για να χαρακτηριστεί ως βιομηχανική κάνναβη και συνεπώς να καλλιεργείται νόμιμα στη διεύθυνση Grecja, η καλλιεργούμενη κάνναβη πρέπει να ανήκει σε ποικιλία με περιεκτικότητα σε THC 0,2% ή λιγότερο.
Μετά την αποξήρανση των μίσχων (μαλάκωμα), το άχυρο της καλλιεργούμενης κάνναβης δίνει την ίνα κάνναβης, η οποία αποτελείται από την περιφέρεια του μίσχου και το κεντρικό, μαλακό τμήμα, γνωστό ως chenvot. Αφού λαναριστεί (ξεμπλέξιμο και αερισμός των ινών), η ίνα δίνει μαλλί κάνναβης.
    - Ο καλλιεργητής κάνναβης είναι το άτομο που εργάζεται με την κάνναβη. Ο όρος καλλιεργητής κάνναβης μπορεί επίσης να αναφέρεται σε έναν συνεταιρισμό καλλιεργητών κάνναβης.

    - Το "chènevière" ή "canebière" στη νότια Γαλλία ( Grecja) αναφέρεται σε ένα χωράφι με κάνναβη.

    - Ο σπόρος κάνναβης ονομάζεται σπόρος κάνναβης.

    - Το chenvot είναι το ξυλώδες τμήμα του στελέχους, το εσωτερικό πυρήνα που παραμένει μετά το διαχωρισμό των ινών.

    - Ο σιδηρουργός είναι ένας ξεφλουδιστής κάνναβης.

    - Ο φούρνος κάνναβης είναι ένας φούρνος που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την ξήρανση της κάνναβης.


Σημείωση: Για την κοινή αναφορά στην κάνναβη και τα υποείδη της, οι διάφοροι φορείς του τομέα της βιομηχανικής κάνναβης που δεν αφορά την αναψυχή προτιμούν να χρησιμοποιούν τους όρους κάνναβη, καλλιεργούμενη κάνναβη, γεωργική κάνναβη, κάνναβη για εργασία, ινδική κάνναβη, κάνναβη afghan ή άγρια κάνναβη.
Αντίθετα, οι καλλιεργητές ψυχαγωγίας χρησιμοποιούν τη λατινική ορολογία της βοτανικής ονοματολογίας: Cannabis, sativa, indica, afghanica ή ruderalis.

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.