Το φαινόμενο της συνοδείας και τα κανναβινοειδή

Το φαινόμενο της συνοδείας: CBD, CBN, CBG ...

Το φαινόμενο της συνοδείας

Αν κοιτάξετε προσεκτικά τα άνθη σας CBD, θα δείτε ότι είναι καλυμμένα με τριχώματα, κολλώδεις, γυαλιστερές κουκίδες ρητίνης, οι οποίες είναι η αλληλεπίδραση των κανναβινοειδών.


Κυρίως σε αυτή τη ρητίνη βρίσκονται εκατοντάδες θεραπευτικές ενώσεις που συμβάλλουν στις επιδράσεις και τα οφέλη της κάνναβης.
Πιθανότατα είστε ήδη εξοικειωμένοι με τα δύο πιο διάσημα κανναβινοειδή του φυτού της κάνναβης, το THC και το CBD, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα που παράγει το φυτό σε μικρότερες ποσότητες και τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στις συνολικές επιδράσεις της κατανάλωσης ανθέων κάνναβης.

Ποιο είναι το φαινόμενο της συνοδείας;


Πρόκειται για το γεγονός ότι δύο ή περισσότερες χημικές ενώσεις μπορούν να δράσουν συνεργιστικά όταν καταναλώνονται μαζί, προκαλώντας αποτελέσματα που δεν θα είχαν παρατηρηθεί αν είχαν καταναλωθεί μόνες τους.

 

Όταν καταναλώνεται η κάνναβη, το σώμα μας απορροφά εκατοντάδες βοτανικές ενώσεις. Καθένα από αυτά έχει τις δικές του ειδικές επιδράσεις και ο συνδυασμός αυτών των επιδράσεων οδηγεί σε ένα συνολικό αποτέλεσμα: αυτό ονομάζεται φαινόμενο εντουράζ.


Για να καταδείξουμε το φαινόμενο της συνοδείας, ας πάρουμε ως παράδειγμα τα δύο πιο γνωστά κανναβινοειδή THC και CBD. Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2010, σε ασθενείς που υπέφεραν από καρκινικό πόνο χορηγήθηκε είτε ένα καθαρό εκχύλισμα THC είτε ένα εκχύλισμα κάνναβης που περιείχε όλα τα κανναβινοειδή. Αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς που έλαβαν τον συνδυασμό κανναβινοειδών ανέφεραν λιγότερο πόνο από εκείνους που έλαβαν μόνο καθαρή THC.


Η κάνναβη δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση στην THC και την CBD. Παράγει επίσης εκατοντάδες άλλα κανναβινοειδή, όπως CBNΠρόκειται για αρωματικές ενώσεις που βρίσκονται, για παράδειγμα, στα αιθέρια έλαια λεβάντας, πορτοκαλιού, μαύρου πιπεριού, ευκαλύπτου κ.λπ.

Ο Δρ Ethan Russo, νευρολόγος και φαρμακολόγος, διαπίστωσε ότι τα κανναβινοειδή CBD και CBG ανέστειλαν τη βακτηριακή μόλυνση από MRSA και ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάστηκαν με το τερπένιο pinene, το οποίο καταπολεμά το MRSA, ή όταν συνδυάστηκαν με άλλα τερπένια που αυξάνουν τη διαπερατότητα του δέρματος.

Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και διαφοροποιημένοι, διότι μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί λίγες μελέτες σχετικά με τις υπάρχουσες συνέργειες μεταξύ των διαφόρων κανναβινοειδών, τα οποία δεν είναι ακόμη έτοιμα να αποκαλύψουν όλα τα μυστικά τους.
Επιστροφή στο ιστολόγιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.