Καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους

Οι διαφορετικές μέθοδοι καλλιέργειας (σε εσωτερικούς χώρους, θερμοκήπια και εξωτερικούς χώρους)

Η κάνναβη καλλιεργείται εδώ και πολύ καιρό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι μάλιστα μία από τις παλαιότερες γεωργικές καλλιέργειες.

Η καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους, από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά πρόσφατη, αφού υπάρχει για λιγότερο από έναν αιώνα.

Το ίδιο ισχύει και για την καλλιέργεια σε θερμοκήπια, η οποία είναι σχετικά πρόσφατη.

Οι περισσότερες από τις προόδους στην παραγωγή κάνναβης σημειώθηκαν κατά την εποχή της καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους, και η εξέλιξη της τεχνολογίας κατέστησε δυνατή τη διεύρυνση της γνώσης για το φυτό.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα κάθε μεθόδου καλλιέργειας;


Φυσικό έναντι ελεγχόμενου περιβάλλοντος

Το περιβάλλον είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας σε μια καλλιέργεια.

Η καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει στον καλλιεργητή να ελέγχει το περιβάλλον.

Ο έλεγχος της θερμοκρασίας, των πηγών φωτός, της παραγωγής C02 και της υγρασίας βοηθά στη δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος, επιτρέποντας στα φυτά να αναπτυχθούν βέλτιστα χωρίς τον κίνδυνο "εξωτερικών" διαταραχών.

Ωστόσο, η αναδημιουργία ενός φυσικού εσωτερικού περιβάλλοντος μπορεί να είναι περίπλοκη, ειδικά όταν πρόκειται για τον έλεγχο των παρασίτων (σκώροι, αράχνες, σκνίπες κ.λπ.).

Τα θερμοκήπια είναι επίσης η νέα τάση στην καλλιέργεια κάνναβης. Με μια φθηνή δομή, λιγότερα φώτα και λιγότερο εξαερισμό από ό,τι σε εσωτερικούς χώρους, οι καλλιεργητές μπορούν να συγκομίζουν όλο το χρόνο, σχεδόν σε οποιοδήποτε γεωγραφικό πλάτος.

Σε ένα θερμοκήπιο, η δυνατότητα χειρισμού του φωτισμού και η προσθήκη τεχνητού φωτός, εκτός από το ηλιακό φως, είναι το κύριο πλεονέκτημα. Η καλλιεργητική περίοδος μπορεί να παραταθεί μέχρι το φθινόπωρο και το χειμώνα, προσθέτοντας φώτα τις συννεφιασμένες ημέρες, αφήνοντάς τα παράλληλα αναμμένα περισσότερο για να αντισταθμίσουν τις μικρότερες ημέρες.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για την αύξηση της ποσότητας ενέργειας. Ένα καλά σχεδιασμένο περιβάλλον θερμοκηπίου παραμένει πάνω από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν έξω τη νύχτα ή στις αρχές της άνοιξης. Κατά τη διάρκεια της ψυχρής περιόδου, ένα θερμοκήπιο μπορεί εύκολα να θερμανθεί. Αυτό το μικροκλίμα επιτρέπει μια ευελιξία που δεν συναντάται στην εσωτερική ή εξωτερική καλλιέργεια.

Οι ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν τον αέρα και το έδαφος, ενώ οι διαφανείς τοίχοι διατηρούν την υγρασία και τη θερμότητα στο θερμοκήπιο σε βέλτιστα και ρυθμιζόμενα επίπεδα.

Η εξωτερική καλλιέργεια, από την άλλη πλευρά, απαιτεί ένα κλίμα προσαρμοσμένο στο φυτό, δηλαδή καλή έκθεση στο ηλιακό φως, ζεστές ημέρες, ήπιες νύχτες και λίγη υγρασία.


Διαφορές κόστους μεταξύ εσωτερικής, θερμοκηπιακής και εξωτερικής καλλιέργειας

Και οι τρεις τύποι καλλιέργειας απαιτούν σημαντικό αρχικό κόστος.

Σε μια επιχείρηση καλλιέργειας κάνναβης, το κόστος εργασίας ποικίλλει ανάλογα με το αν η μέθοδος καλλιέργειας είναι εσωτερική, θερμοκηπιακή ή υπαίθρια.

Σε έναν εσωτερικό κήπο, μπορεί να υπάρχουν πολλές συγκομιδές ανά έτος και πάντα υπάρχει κάτι να γίνει: κλάδεμα, εκπαίδευση, πότισμα, τάισμα...

Σε έναν υπαίθριο κήπο, ωστόσο, υπάρχει συνήθως μόνο μία συγκομιδή ανά έτος. Μια μεγάλη υπαίθρια φυτεία μπορεί να χρειάζεται μόνο τέσσερα άτομα μέχρι τη συγκομιδή, ενώ μια εσωτερική καλλιέργεια απαιτεί περισσότερους.

Το υψηλό κόστος της καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους αναπληρώνεται από τις ετήσιες συγκομιδές και τα ισχυρότερα, γενικά ποιοτικότερα προϊόντα.

Για την καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι χαμηλότερο από ό,τι για ένα δωμάτιο καλλιέργειας σε εσωτερικό χώρο. Παρόλα αυτά, οι συγκομιδές είναι γενικά πιο συνεπείς από ό,τι στην εσωτερική ή εξωτερική καλλιέργεια.

Λαμβάνοντας υπόψη το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, η υπαίθρια καλλιέργεια φαίνεται να αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα σε πολύ λογικές τιμές.


Ποιότητα της κάνναβης

Η καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους έχει τη φήμη ότι παράγει προϊόντα υψηλής ποιότητας.
Η δυνατότητα ελέγχου του περιβάλλοντος και η επιτάχυνση της αναπαραγωγής έχει οδηγήσει στη δημιουργία νέων ποικιλιών με πολλαπλά και ποικίλα οργανοληπτικά προφίλ.
Η εισαγωγή υψηλών επιπέδων CO2 ενθαρρύνει την ανάπτυξη των οφθαλμών, οι οποίοι δεν χρειάζεται να παλέψουν ενάντια στον άνεμο και τη βροχή ή οποιοδήποτε άλλο φυσικό στοιχείο που θα μπορούσε να τους βλάψει.

Τα άνθη μπορεί να μην φαίνονται τέλεια στην ύπαιθρο, αλλά τα αρώματα και τα αποτελέσματά τους διατηρούνται.

Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τη βιολογική κάνναβη που καλλιεργείται σε εξωτερικούς χώρους από οποιαδήποτε κάνναβη που καλλιεργείται σε εσωτερικούς χώρους.

Η ιδέα ότι το terroir είναι εξίσου σημαντικό όπως και για το κρασί στη διαδικασία οικειοποίησης των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος από το φυτό δεν είναι αβάσιμη.

Έτσι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κρίνετε μόνοι σας.

Στις θέσεις σας, ετοιμαστείτε, κάνναβη !!!!

Επιστροφή στο ιστολόγιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημειώστε ότι τα σχόλια πρέπει να εγκριθούν πριν δημοσιευθούν.